Til generalforsamlingen i 2021, og innkallingens punkt 2, ga styret borettslagets beboere viktig informasjon om  tilstanden til borettslagets rør og muligheten for nærliggende renovering av disse. 
Ny informasjon ble gitt på beboermøte i oktober 2021.

Vi har i etterkant fått noe spørsmål rundt dette. Per i dag har vi ikke mer informasjon enn vi ga på generalforsamlingen. I løpet av kommende høst planlegger styret å gå nærmere inn i utfordringene, problematikken, muligheter og konsekvenser av denne vedlikeholdsoppgaven. Så snart vi vet mer vil beboere kalles inn til felles møte. 

 

Her er informasjonen som ble gitt på GF21 i mars: 

Rørutskiftning:

Utskiftning eller renovering av rørene (vann inn & vann ut) er en omfattende og kompleks oppgave som det tar tid å sette seg inn i. Det ble i november 2020 gjennomført en rørspyling med kamerabasert tilstandsrapport på alle våre 120 horisontale avløpsrør. I februar 2021 mottok styret 120 tilstandsrapporter og en kort oppsummering av disse. Det kan i korte trekk oppsummeres slik:

  • Av 48 stk 75mm rør (kjøkken & vaskerom) er det store feil ved 58 %.
  • Av 72 stk 110mm rør (bad & WC) er det store feil ved 89 %.

Sittende styre anbefaler at det nyvalgte styret i 2021 setter i gang arbeidet med kartlegging og vurdering av alternativer. Sittende styret mener videre at utskiftning eller renovering må gjøres senest 2030, muligens tidligere.

Rørutskiftning eller renovering er en av de største vedlikeholdsoppgavene som et borettslag får før eller senere. I stor grad kommer denne oppgaven når borettslaget er mellom 50 og 60 år gammelt. Vi har vertikale avløpsrør av støpejern, og vannrør av kobber, og vi ble bygd i 1972.

Inntil borettslaget har bestemt hvordan rørene skal byttes eller vedlikeholdes, anbefaler vi å vente med større oppussing av bad/wc/vaskerom, så fremt det ikke er absolutt nødvendig. Nødvendig vedlikehold for å unngå lekkasje/skader skal du utføre, jf. vedtektenes punkt 5-1 (1) og borettslagsloven.

Alingsåsveien borettslag har kommet litt lengre i planleggingen, og vi prøver å følge litt med på deres prosess fra sidelinjen.

De valgte å engasjere OBOS Prosjekt, som kan anbefale 5 leverandører. Alingsåsveien har fått anbefalt full utskiftning av alle rør, da dette på sikt vil ha lengst holdbarhet. Samtidig legges det ny membran på alle våtrom og badene får varmekabler. Det betyr at boligen blir ubeboelig i 5 uker mens utskiftningen pågår, og kostnadsbildet er ca. 300.000,- pr. andel.

Tårnbyveien Syd borettslag har avløpsrør av plast. De valgte våren 2019 å renovere disse ved å bruke rørfornying på sine avløpsrør og sluk. Rør med dimensjon 40 mm eller mindre er for små for rørfornying. De fikk dermed ikke gjort noe med dagens membraner og evt. svakheter ved disse eller vannrørene inn. Arbeidet tar 2-3 dager, og kostnadsbildet var ca. 40.000,- pr. andel. De har dermed valgt å skyve utskiftningstidspunktet noe lengre ut i tid.